Vietoje vaistų
Jei skauda galvą
- Jeigu pradėjo skaudėti galvą, išgerkite
arbatos su citrinos griežinėliu arba spanguolėmis.
- Galvos skausmus veiksmingai malšina pienas su
mėtomis: stiklinėje karšto pieno 5 minutes pamirkykite keletą
mėtų lapų, paskui nukoškite ir išgerkite. Galvos skausmus
malšina ir paprasta mėtų arbata.
- Galvos skausmai dažniausiai nurimsta
suvalgius rūgščių pieno produktų, žuvų, vištienos, riešutų,
baravykų.
- Nervinio streso sukeltus galvos skausmus
malšina žiediniai kopūstai.
- Jei galvos skausmus sukelia padidėjęs
kraujospūdis, suvalgykite agurkų ir ant akių uždėkite agurkų
griežinėlių kompresą.
- Jei dažnai skauda galvą, jaučiatės pervargę
ar nusilpo širdies raumuo, 2-3 kartus per dieną valgykite
riešutų, geriausia graikinių, razinų ir sūrio. Riešutų patariama
suvalgyti iš karto po 30 g, razinų ir sūrio - po 20 g.
Sutrikus nervams
- Pomidorai pagerina centrinės nervų sistemos
veiklą, žvalina, o besiskundžiantiesiems nemiga padeda užmigti.
Be to, valgant pomidorų organizmas aprūpinamas būtinais
vitaminais ir mineralinėmis druskomis.
- Cukinijos stiprina centrinę nervų sistemą ir
galvos smegenų kraujagysles, apsaugo žmogaus organizmą nuo
žalingo streso poveikio.
- Jei sutriko centrinė nervų sistema, be
reikalo nervinatės - valgykite daugiau riešutų, mėsos, žuvų ir
grybų.
- Sudirgus centrinei nervų sistemai ar
kankinant nemigai, prieš miegą išgerkite pusę stiklinės moliūgų
nuoviro su medumi. Nemigą galite įveikti ir paprasčiau - prieš
miegą išgerkite stiklinę moliūgų sulčių. Moliūgai ramina
nėščiųjų sudirgusią centrinę nervų sistemą ir slopina pykinimą.
- Nervingiems ir pernelyg jautriems žmonėms
ypač sveika valgyti grikių ir žirnių košės.
- Sergantiesiems depresija patariama valgyti
pieno produktų, salierų, bulvių, brokolių, gerti žaliosios arba
mėtų arbatos.
Peršalus
- Peršalimo ir gripo epidemijų metu valgykite
citrininio sviesto: citriną 5 minutes palaikykite karštame
vandenyje, paskui sumalkite kartu su žieve, sumaišykite su 100 g
minkšto sviesto ir 2 šaukštais medaus. Citrininį sviestą
laikykite šaldytuve.
- Jei dažnai sergate peršalimo ligomis, kuo
daugiau valgykite česnakų. Jei norite panaikinti nemalonų kvapą,
išgerkite stiklinę pomidorų sulčių arba pa-kramtykite
petražolių.
- Jei peršalote, valgykite citrusinių vaisių,
kopūstų, bulvių, petražolių ir gerkite šaltalankių sulčių.
Rūgščių vaisių sulčių peršalus gerti nepatariama.
- Susirgus gerklės uždegimu, lygiomis dalimis
sumaišykite tarkuotų svogūnų, obuolių ir medaus. Valgykite 2-3
kartus per dieną po 2-3 šaukštelius.
Pablogėjus regėjimui
- Valgykite daugiau morkų, mėlynių, mėlynųjų
vynuogių, vyšnių ir juodųjų serbentų arba gerkite jų sulčių.
Bulves valgykite geltonos rūšies, nes jose yra daugiau
provitamino A. Šių bulvių patariama valgyti ir dirbantiems
įtemptą protinį darbą žmonėms.
- Jei nusilpęs regėjimas, sveika valgyti sorų
kruopų košes. Sorų kruopų nuoviru patariama plauti akis.
Kraujui pagerinti
- Sergantiesiems anemija patariama ryte prieš
pusryčius suvalgyti po 100 g tarkuotų morkų su grietine arba
aliejumi.
- Kraują stiprina raudonųjų burokėlių sultys su
medumi. Gerkite šių sulčių po pusę stiklinės su šaukšteliu
medaus 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
- Sergantiesiems mažakraujyste sveika valgyti
persimonų.
Padaugėjus cholesterolio
- Patariama valgyti daugiau baklažanų, nes
juose yra daug kalio druskų. Baklažanai mažina cholesterolio
kiekį kraujyje, valo kraujagyslių sieneles, apsaugo nuo
aterosklerozės, gerina širdies raumens veiklą, mažina galūnių
patinimus.
- Jei norite būti žvalūs bent keletą valandų ir
sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, suvalgykite avižinės
košės.
- Jei vietoj sviesto vartosite alyvuogių aliejų
ir valgysite riebių žuvų, kraujagyslių apnašos po truputį pradės
tirpti.
- Cholesterolio perteklių kraujyje mažina
vynuogių sultys.
- Lygiomis dalimis sumaišykite svogūnų sulčių
ir medaus. Pakilus kraujospūdžiui ir sergant ateroskleroze
patariama vartoti šio mišinio po šaukštą 3 kartus per dieną
prieš valgį. Mišinį laikykite šaldytuve.
Sutrikus žarnyno veiklai
- Jei dažnai užkietėja viduriai, 20 minučių
prieš valgį išgerkite po ketvirtadalį stiklinės persikų sulčių.
- Jei norite apsisaugoti nuo vidurių
užkietėjimo, vakare prieš miegą suvalgykite keletą datulių arba
džiovintų abrikosų.
- Užkietėjus viduriams valgykite daugiau
šviežių vaisių ir daržovių, rupiai maltų grūdų produktų, salotų,
krienų, salierų, burokėlių, morkų, petražolių, svogūnų, česnakų,
rūgščių pieno produktų ir gerkite daržovių sulčių.
- Jei viduriuojate, valgykite avižų, ryžių ar
bulvių košes, liesos mėsos, raudonos spalvos obuolių ir kriaušių.
Dantenų ligos
- Dažna dantenų kraujavimo priežastis -
vitamino C trūkumas. Jei kasdien suvalgysite po greipfrutą,
visiškai aprūpinsite savo organizmą vitaminu C.
- Sergantiesiems parodon-toze patariama valgyti
jaučių širdžių, nes jose yra medžiagų, apsaugančių dantenas nuo
uždegimo.
- Vyšnių uogienė ir sirupas turi antiseptinių
ypatybių, todėl jais patariama malšinti dantenų uždegimo
sukeltus skausmus.
Kitos problemos
- Paūmėjus artritui prieš pusryčius ir vakare
prieš miegą išgerkite po stiklinę šilto virtų bulvių nuoviro.
- Jei kojų raumenis dažnai traukia mėšlungis,
gali būti, kad organizme trūksta magnio. Jo daug ruginėje
duonoje, taip pat riešutuose, jūrų produktuose ir ankštinėse bei
žaliose daržovėse.
- Jei padidėjo apetitas ir turite antsvorio
problemų, dažniau valgykite melionų, ananasų ir papajų. Be to,
šiuose produktuose yra fermentų, gerinančių organizmo medžiagų
apykaitą.
- Moterims, varginamoms skausmingų menstruacijų,
patariama kasdien išgerti po pusę ar vieną litrą baklažanų
nuoviro: smulkiai supjaustytus baklažanus užpilkite litru
vandens ir pavirkite pusvalandį ant silpnos ugnies.
- Sumažėjus skydliaukės funkcijai padės bulvių
sultys. Gerkite po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną
pusvalandį prieš valgį.
- Pradėjus slinkti plaukams dažniau valgykite
liesos jautienos, nes joje yra daug cinko, skatinančio plaukų
augimą.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą