Laukinių morkų gydomąsias savybes gerai žinojo dar senovės graikai, laikę jas šventu augalu. Kultūriniu augalu morkos tapo tik viduramžiais ir buvo laikomos delikatesu. Nors šiais laikais morka tapo kasdiene daržove, gydomųjų savybių ji neprarado.
Morkose tiek daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, kad kiekvieną šakniavaisį galima vadinti sveikatos šaltinėliu. Svarbiausia morkose esanti medžiaga yra beta karotinas, iš kurio organizme pasigamina vitaminas A, dar vadinamas augimo ir jaunystės vitaminu. Kad organizmas jį lengviau pasisavintų, morkas patariama valgyti su trupučiu riebalų - augaliniu aliejumi, grietine arba grietinėle. Kadangi organizmas kepenyse sugeba kaupti vitamino A atsargas, kuo daugiau morkų patariama valgyti rudenį, kai jos ypač sultingos ir vitaminingos. Morkos turi daug vitamino PP, B grupės vitaminų, vitamihų C, E, K, baltymų, ląstelienos, šiek tiek eterinių ir riebiųjų aliejų, flavonoidų, cukraus, mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, geležies. Daugiausia vitaminų yrą viršutiniuose morkų šakniavaisių sluoksniuose. Morkų sėklose yra riebiųjų ir eterinių aliejų, flavonoidų, fitoncidų, kurie naikina ligas sukeliančius mikrobus.
Pirkdami morkas, jas rinkitės kuo tamsesnės spalvos, nes tokiose morkose yra daugiau pro-vitamino A. Verta pasižiūrėti, kad būtų kuo mažiau pažaliavusi viršutinė morkų dalis, nes ją būtina nupjauti ir išmesti.
Dėmesio! Šviežių morkų negalima valgyti sergantiems kolitu bei paūmėjus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei.
Kam labai reikia morkų
- Medikai pataria morkų valgyti sergant mažakraujyste, sumažėjus apetitui, fiziškai išsekusiems žmonėms bei sutrikus organizme mineralinių medžiagų apykaitai. Sergant mažakraujyste patariama kasdien prieš pusryčius suvalgyti po 100 g smulkiai tarkuotų morkų su augaliniu aliejumi arba grietine.
- Morkose yra medžiagų, būtinų geram regėjimui palaikyti.Tad jų patariama valgyti sergant trumparegyste, blefaritu, vištakumu, augant ant vokų miežiui. Morkų arba jų sulčių patariama vartoti nevalgius, prieš pusryčius, kad visą dieną akys jaustų gerą jų poveikį.
- Morkose gausu kalio druskų, todėl šias daržoves patariama valgyti sergant širdies ir kraujagyslių bei skydliaukės ligomis. Jei kasdien valgysite morkų, kraujyje sumažės cholesterolio. Kasdien suvalgius bent po 2 morkas, cholesterolio kiekis kraujyje sumažės 10-20 procentų.
- Morkos rekomenduojamos ir sergant inkstų bei šlapimo pūslės akmenlige. Morkų sultys skatina šlapimo išsiskyrimą ir tirpdo akmenis. Sergant inkstų akmenlige patariama prieš pusryčius išgerti stiklinę šviežių morkų sulčių, o sergant šlapimo pūslės akmenlige morkų sulčių reikėtų gerti po šaukštą 3-4 kartus per dieną.
- Morkos labai reikalingos dažnai sergantiems infekcinėmis ligomis. Jei kasdien valgysite morkų, sustiprinsite imunitetą ir tapsite žymiai atsparesni visiems virusams. Morkos normalizuos medžiagų apykaitą.
- Išvirtas ir susmulkintas morkas naudinga valgyti sergant inkstų, skrandžio bei dvylikapirštės žarnos ligomis. Virtų morkų patariama valgyti ir išsekusiems, sergantiems sloga, dusuliu bei hemorojumi.
Sulčių terapijos specialistai teigia, kad vaisių sultys - tai smegenims skirti „degalai", kurie ypač.padeda apvalyti žmogaus kūną ir sielą. Ypatinga morkų (ir obuolių) sulčių savybė ta, kad jas galima maišyti su visomis kitomis vaisių ir uogų sultimis.
Morkų sultys stiprina imunitetą, nervų sistemą, suteikia žvalumo ir energijos. Morkų sultis gerkite rytais, prieš pusryčius, tuščiu skrandžiu - tik tada pajusite jų gydomąjį poveikį. Ryte išgerta stiklinė morkų sulčių pakelia organizmo tonusą, atgaivina veido odą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Morkų sulčių, kaip ir kitų sulčių, geriausia gerti mažais gurkšneliais, kad organizmas suspėtų pasisavinti visas naudingąsias medžiagas.
Morkų vertingosios medžiagos paprastai kaupiasi morkų odelėje, tad geriausia sultims naudoti šepetėliu labai gerai nuplautas neskustas morkas. Pagrindinė gerų skanių sulčių paruošimo taisyklė - morkos turi būti šviežios ir subrendusios.
Išspaustas morkų sultis reikia gerti tuojau pat, nes karotenas, veikiamas oro, labai greitai suyra. Jei sultis prireikia palaikyti ilgiau, jas sandariai uždenkite ir padėkite į šaldytuvą. Geriant sultis dideliais kiekiais, gali pasikeisti odos spalva.
Morkų išspaudų neišmeskite, užpilkite aliejumi ir palikite keletą valandų prisitraukti, paskui mišinį išspauskite per marlę ir šiuo vitaminingu aliejumi galite užpilti salotas.
Stebuklingas universalus vaistas
- Peršalus, užkimus, kosint gerkite morkų sulčių su medumi ir skalaukite jomis gerklę. Jei sloguojate, galite morkų sulčių lašinti į nosį. Galite slogą gydyti ir taip: sumaišykite lygiomis dalimis šviežiai spaustų morkų sulčių su augaliniu aliejumi. Į tirpalą įpilkite kelis lašus svogūnų sulčių Ir viską gerai išmaišykite. Šio mišinio po kelis lašus lašinkite į nosį keletą kartų per dieną.
- Sergant bronchitu patariama per dieną išgerti stiklinę morkų sulčių su keliais šaukšteliais medaus. Sulčių gerkite po šaukštą 4-5 kartus per dieną.
- Morkų sultys su pienu padeda įveikti bronchinės astmos priepuolį.
- Šios sultys mažina skrandžio sulčių rūgštingumą.
- Įvairių šalių liaudies medicinos žinovai pataria gerti morkų sultis sergant širdies ir kraujagyslių ligomis ir kaip infarkto profilaktikos priemonę. Morkų sultys gerina širdies raumens veiklą, todėl jų patariama gerti ir pirmomis dienomis po miokardo infarkto.
- Morkų sultys yra natūralus vaistas sergant opalige ar vėžiu. Medikai teigia, jei reguliariai valgysite morkų, trigubai sumažinsite riziką susirgti onkologinėmis ligomis.
- Šios sultys slopina stresą, jų patariama gerti gydant depresiją.
- Sergant sąnarių ligomis patariama gerti morkų sulčių, nes jos sumažina druskų kaupimąsi sąnariuose.
- Sergant lėtiniu vidurių užkietėjimu ir hemorojumi, prieš valgį išgerkite stiklinę morkų sulčių.
- Naudingos ir sėklos, ir lapai
- Morkų sėklų antpilas gydo inkstų ir šlapimo takų akmenligę: 2 šaukštus sėklų suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palikite 5-10 minučių nusistovėti. Gerkite po pusę arba po visą stiklinę 3 kartus per dieną.
- Antpilas širdžiai stiprinti: stiklinę morkų sėklų užpilkite stikline morkų sulčių, įpilkite stiklinę spirito, gerai išmaišykite, sandariai uždenkite ir palikite tamsioje vietoje savaitę nusistovėti. Gerkite kasdien po 3-4 šaukštus.
- Morkų lapuose gausu seleno, stabdančio auglių susidarymą. Jų patariama berti į salotas, sriubas, o iš nuplikytų lapų pasiruošti arbatos. Arbatos galima ruošti ir iš džiovintų morkų lapų: šaukštą morkų lapų užpilkite stikline verdančio vandens.
- Kadangi vitaminas A skatina odos gijimą ir atsinaujinimą, tarkuotų morkų košelę suvyniokite į marlę ir dėkite ant sunkiai gyjančių, pūliuojančių žaizdų, nušalimo ar nudegimo vietų, paskui jas apriškite.
- Šviežiai tarkuotą ir paskanintą cukrumi arba grietinėle morkų košelę patariama valgyti nėš-čiosioms bei kūdikius maitinančioms motinoms.
- Tarkuotų morkų kaukė: tarkuotą morką sumaišykite su kiaušinio tryniu, išplakite ir užtepkite ant sausos veido odos. Palaikykite 20-25 minutes, paskui veidą nuvalykite šiltu vandeniu suvilgytais vatos tamponais. Kaukes darykite 1-2 kartus per savaitę.
- Tarkuotų morkų košelė stiprina plaukų šaknis, stabdo jų slinkimą. Kaukę palaikykite mažiausiai 15 minučių. Pirmą mėnesį taip stiprinti plaukus patariama prieš kiekvieną trinkimą, vėliau - vieną kartą per mėnesį.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą